Femme Tech Award-winnaar Marloes Heijligers

Femme Tech Award-winnaar Marloes Heijligers kijkt terug en vooruit

“De nominatie was totaal onverwacht. Maar het winnen misschien nog wel meer!” Aan het woord is Marloes Heijligers. Het bedrijf Heijligers Installaties werd verkozen tot winnaar van de Femme Tech Award voor kleine bedrijven omdat het bedrijf op termijn in wordt bestuurd door deze technische vakvrouw die ‘zich expliciet profileert op haar vrouw-zijn en haar technische kwaliteiten’. Een gesprek.

De award staat op tafel en er is trots te zien op het gezicht van Marloes Heijligers. Zij was de persoon die deze eervolle prijs dit jaar in ontvangst mocht nemen. De weg ernaartoe was er één met verschillende tussenstapjes. “De regiomanager van OTIB belde me en stelde voor ons bedrijf te nomineren voor de Femme Tech Award. Ik moet zeggen dat ik verbaasd was, maar ik houd wel van een wedstrijdje. Dus ik zei ja! Na de zomer volgde een bedrijfsbezoek van Techniek Talent. Enkele weken later hoorde ik dat we genomineerd waren en op de Femme Tech Dag bleek zelfs dat we gewonnen hadden. En dan voel je je toch wel trots.”

Wie is Marloes?

Marloes Heijligers is 28 jaar. Pas enkele jaren geleden  koos ze voor een toekomst in de technische installatiebranche. “We zijn met drie zusjes thuis. Toen mijn vader de vraag stelde wie eventueel in het bedrijf zou willen komen werken en op termijn het bedrijf zou willen overnemen, hebben mijn zussen en ik er over nagedacht. Mijn vooropleiding past niet bij deze branche. Ik heb de hogere hotelvakschool gedaan in Den Haag, maar toch was er iets wat me in  dit perspectief aantrok: het ondernemerschap. Het totaalpakket aan ervaringen en verantwoordelijkheden sprak mij zeer aan. Mijn zussen hadden geen belangstelling voor het bedrijf .  Dus ik was de enige die graag aan de slag wilde. Een omwenteling in mijn loopbaan.”

Weer naar school

Met de nieuwe stap wilde Marloes ook alles weten over de installatietechniek. Ze ging praten met het Markiezaat College en zij konden haar een versneld traject aanbieden om haar de technische kennis en vaardigheden bij te brengen. Momenteel volgt ze de opleiding Werkvoorbereider Elektrotechnische Installaties, niveau 4. “Op mijn eerste dag was ik al gestart met de opleiding. Ik ging direct met de mannen mee. Ik wilde ervaren hoe het is, maar ik dacht ook wel dat ik uitgetest zou worden. Ik had een strijd verwacht, maar het tegendeel was waar. Jongere monteurs weten niet beter dan dat ook vrouwen een plek hebben in deze branche. En oudere monteurs hebben ook dochters waarvan zij misschien wel hopen dat zij een baan gaan zoeken in onze branche.” Maar dan is er nog de vader-dochterrelatie. Hoe gaat dat? “We kijken soms anders tegen zaken aan, maar er zijn geen grote verschillen. Ik richt mij vooral op de nieuwe technieken waarbij mijn vader soms vraagtekens zet. Maar dat vult elkaar alleen maar aan.”

De award

Terug naar de Femme Tech Award. De jury vond Heijligers een inspirerend voorbeeld voor andere kleine technische bedrijven. Marloes: “Wij zijn natuurlijk enorm trots dat we deze Award hebben gewonnen. Als installatiebedrijf en erkend leerbedrijf zetten wij ons al jaren in om jonge mensen een goede opleidingsplek te bieden. Ik wil me actief inzetten om vooral meiden te enthousiasmeren voor een boeiende baan in onze branche. Ik geef presentaties op scholen in de buurt, juist voor meiden die moeten kiezen voor een richting. Ik krijg vragen over kleding, werkomstandigheden, hoe het is om tussen mannen te werken enzovoorts.” Maar Marloes merkt ook dat je voor een andere invalshoek moet kiezen. “Voor meiden moet je vooral ook het maatschappelijk nut van het werk benoemen. De waarom-vraag staat centraal.” Ook op girlsday nodigt Marloes meiden en hun moeders uit voor een bezoek aan het bedrijf. Juist die moeders zijn belangrijk, want zij bepalen mede de keuzes van hun dochter.

Enthousiasme

Marloes kijkt weer eens naar de Femme Tech Award op haar bureau. Wat heeft de award met haar en het bedrijf gedaan? “De jongens hier intern waren gewoon trots, dat was mooi om te zien. Maar er was ook aandacht in de media, vooral lokaal. Klanten feliciteerden ons en waren blij voor ons. Maar ook spreken mensen mij aan in de supermarkt, hier in Zevenbergen. En op de regiobijeenkomst van het RBPI werd ik ook nog eens in het zonnetje gezet.” En nu? Wat is de volgende stap? “Doorgaan zoals altijd. Gewoon meiden blijven aanspreken en motiveren een keuze te maken voor deze branche. En ik zou het leuk vinden dat als we nieuwe monteurs nodig hebben, we ook een vrouw aannemen. Er blijft werk aan de winkel. Maar laten we het gewoon oppakken.” Hoe kijk je terug op deze afgelopen weken? “Het winnen van de Femme Tech Award heeft veel in beweging gezet. Opeens stonden we in de spotlights. Maar ook heeft het zoveel positieve energie gebracht! En dat houd ik graag zo lang mogelijk vast!”